Kurz vaření pro studenty
Toužíte se zdokonalit ve svých kuchařských dovednostech? Rádi byste se dozvěděli více o zásadách správného stravování a pozitivně změnili svůj jídelníček? Potom právě pro Vás je určen nově otevíraný kurz studentského vaření, jehož cílem je vyvrátit často slýchaný názor, že studenti na vysoké škole nemají dostatek času a peněz, aby se mohli kvalitně stravovat.
Pod vedením zkušené lektorky se jeho účastníci dozví, jakými zásadami se řídit při tvorbě správného jídelníčku a hlavně si sami vyzkouší přípravu chutných, ale zároveň zdraví prospěšných a cenově dostupných pokrmů. Kurz je určen zájemcům na všech stupních pokročilosti, včetně naprostých začátečníků, kteří mají jeho prostřednictvím příležitost seznámit se s základními kuchařskými postupy.
V každém semestru proběhnou vždy tři lekce kurzu, přičemž každá z nich bude mít specifické tematické zaměření a její obsah bude tvořit krátký teoretický úvod a následná praktická část spočívající ve skupinové přípravě několikachodového menu. Závěr potom obstará společná večeře složená z připravených pokrmů.
1. lekce (09.03.2016)
Teoretický úvod: Tuky v naší stravě, tuk v našem těle
Připravované pokrmy: Polévka kulajda; Brokolice v kukuřičné krustě; Bábovka z mletého masa; Bramborová kaše s cibulí; Kefírové řezy
2. lekce (30.03.2016)
Teoretický úvod: Prevence kardiovaskulárních chorob
Připravované pokrmy: Polévka cizrnová s řapíkatým celerem; Květákový mozeček v paprikách; Cibulovokuřecí kari s mandlemi; Congri; Makovec
3. lekce (13.04.2016)
Teoretický úvod: Bazální metabolismus, ideální tělesná hmotnost
Připravované pokrmy: Polévka hlívová s ovesnými vločkami; Celerové lívance; Živáňské špízy; Pečené brambory; Kakaové řezy s tvarohem.
Podmínka účasti: vlastnictví Zdravotního průkazu pracovníka v potravinářství vydávaného praktickým lékařem
Lektor: Mgr. Dagmar Svěráková